Niels Hubert (TMA)

Ik heb voor Transport Management Assistent gekozen omdat ik altijd al in de logistiek heb willen werken.

Heel lang heb ik getwijfeld over de vraag of ik verder zou studeren na mijn middelbare schoolcarrière of niet en een paar maanden voor ik mijn beslissing moest nemen, sprak een leerling die dat jaar in TMA zat me aan en vertelde me alles over de richting.

Ik was meteen verkocht en heb me dan ook zo snel mogelijk ingeschreven en nu – één jaar later – blijkt dat het de beste keuze was die ik kon maken.

Het is een richting die je op één jaar klaarstoomt voor een job in de haven. Je kan zelf kiezen welke kant je opgaat. Of het nu planner, scheepsagent of operation officer is, het kan allemaal.

De richting zelf was voor mij door de projectdagen heel erg interessant, want wat we in de les leerden in de week, zagen we de vrijdag in de praktijk.

Er waren enorm veel uitdagingen dat jaar, zowel op school als op stage maar ik had het niet anders willen hebben. Ik was nog niet afgestudeerd en ik mocht al op verschillende plaatsen gaan solliciteren.

Dankzij de richting en de connecties ervan, heb ik in de zomer een geweldige studentenjob gehad bij Cosco shipping in de voorhaven, waar ik enorm veel heb bijgeleerd over het vervoer en behandelen van containers, maar ook over het magazijnwezen in de logistiek.

Nu ben ik uiteindelijk bij Middlegate terecht gekomen waar ik op de operations afdeling werk. Veel jongeren denken dat een job in de logistiek saai is, maar niets is minder waar.

Elke dag is anders en elke dag heb je deadlines die je moet halen, wat ervoor zorgt dat de job altijd spannend en leuk blijft.

Ik raad deze richting echt aan als je twijfelt of je wilt verder studeren of niet, je zult er echt geen spijt van hebben, want je zult enorm veel richtingen uit kunnen met dit ene getuigschrift.

Coppélia Vanden Bergh (TMA)

Ik koos voor TMA omdat een carrière aan de haven mij altijd zeer boeiend leek en ik zeer geïnteresseerd was in het ‘maritieme’, ook kwam ik te weten dat er altijd werkgelegenheid is in de transportsector en voor mij was werkzekerheid ook een must!
Ik heb deze richting enorm graag gedaan en ben dan ook na dit Se-n-se jaar op mijn stageplaats (Container Handling Zeebrugge) mogen beginnen werken als ‘vessel dispatcher’ dit heb ik 6 jaar gedaan tot het bedrijf jammer genoeg zijn deuren heeft moeten sluiten. Lang heb ik niet hoeven treuren want ik ben direct erna bij International Car Operators mogen beginnen werken bij het uitermate boeiende project ‘Yamal’ daar heb ik mij met hart en ziel ingezet voor de veiligheid (Health, Safety and environment supervisor) tot het project succesvol afgelopen was. Nu ben ik nog altijd bij ICO werkzaam maar nu als Ladingsinspecteur (Operations Officer) en ik doe deze job enorm graag! Ik zal deze boeiende en uitdagende job zo lang als mogelijk doen! Nu werk ik ondertussen 10 jaar aan de haven en ik kan zeggen in dat ik in die 10 jaar al een hele boeiende, leerrijke en uitdagende parcours heb afgelegd ik leer nog iedere dag bij, geen enkele dag is hetzelfde ik zou de haven niet meer kunnen missen!

Zonder de opleiding TMA was ik waarschijnlijk nooit zo ver geraakt als waar ik nu sta!

Mégane Degroote (TMA)

Ik heb voor TMA gekozen omdat ik na mijn 6e jaar mezelf niet zag naar de hogeschool gaan. Ik had al van vele mensen die de richting gevolgd hebben gehoord dat het de moeite waard was. Omdat ik iemand ben die heel graag iets wil bijleren heb ik de stap gezet en mij ingeschreven voor het 7e jaar. Ook omdat mijn mama ervaring heeft in transport als chauffeur was ik geïnteresseerd. Tijdens het 7e jaar heb ik stage gevolgd bij CLDN cargo in Zeebrugge, waar ik na het schooljaar dan ook ben mogen beginnen werken. Ik deed daar de customer service Spanje Portugal. Ik heb daar 4 maanden gewerkt maar doordat dit toch nog niet was wat ik precies wou ben ik naar ander werk gaan zoeken. Ik ben terecht gekomen bij Verhoek Europe waar opnieuw een vacature voor cs medewerker openstond. Nu werk ik al 2 jaar bij Verhoek en zit ik op de Customer service voor UK.

Quincy Debever (TMA)

Hallo

Ik ben Quincy Debever en ik ben 24 jaar.

Ik heb TMA gevolgd doordat ik al van kleins af aan zot ben van alles wat met transport te maken heeft. Ik heb voor het jaar TMA een half jaar Luchtvaarttechnologie gevolgd in Oostende. Maar ik had al snel door dat die richting iets te theoretisch was. Dus de keuze om een Se-n-se jaar te volgen in de logistieke richting was snel gemaakt.

In TMA zijn de weken stage en vele bedrijfsbezoeken een grote must om een beter idee te hebben van de werking van de transportwereld. Door de verschillende modules krijg je informatie en kennis van alle verschillende transportmodi. Die kennis komt zeker van pas eens je aan het werk bent.

Ik werk zelf nu bijna een jaar bij CldN Cargo (containers) in Zeebrugge als hulpplanner op de afdeling UK. Ik ben afgestudeerd eind januari omdat ik later ingestapt ben (gestart op 1 feb.). In nog geen 2 weken vond ik al een job!

Als hulpplanner sta ik de planners administratief bij, ik zorg dat de transportopdrachten correct doorgestuurd worden met de correcte papieren. Verder zorg ik ook dat de laad- en losuren correct in het systeem gestopt worden. Tenslotte zorg ik er ook voor dat de containers juist ingeboekt zijn naar de correcte havens.

Binnen het bedrijf krijgen wij interne opleidingen zodat je kan opwerken. Dus werken in de transportwereld is elke dat een uitdaging!


Een foto uit de oude doos: 2-daagse in Rotterdam – Quincy is derde van links

Kelly Van Der Auwera (7RVM)

Ik ben afgestudeerd in 2013-2014, toen het “7de jaar Verkoop”, nu heet die richting ondertussen “Retail management & visual merchandising”. Ik behaalde goede resultaten en besloot om toch verder te gaan in de richting verkoop. Door alle jaren heen werd ik klaargestoomd voor de realiteit. Dankzij de beste leerkrachten ben ik er altijd in blijven geloven, zij gaven mij altijd de juiste duwtjes in de rug!

Ik besloot om verschillende opendeurdagen te bezoeken om daarna op het “beste” gevoel af te gaan. Ik startte een opleiding bij Syntra West, namelijk “accountmanager”. Na het inkijken van de infobrochure en lessenpakket was ik er onmiddellijk van overtuigd dat ik hier voor wou gaan. Uiteindelijk slaagde ik er in om de opleiding volledig af te werken en een diploma bedrijfsbeheer en accountmanager te behalen.

Na mijn opleiding ben ik in de vastgoedsector gerold. Ik ben bijna 3 jaar tewerkgesteld in het kantoor van Immo Blankenberge. Hier ben ik verantwoordelijk voor de afdeling verhuur. Zowel mijn commerciële taken als administratieve taken blijven dagelijks een uitdaging. Ik leer nog elke dag bij en dit maakt deze job net zo boeiend.
Ik ben er van overtuigd dat je met een grote wilskracht en overtuiging ver kan geraken!

Lara Lamote (6MO)

In 2017 studeerde ik af in de studierichting Marketing & Ondernemen.

Daarna heb ik gekozen om de opleiding Bedrijfsmanagement te volgen met als afstudeerrichting Rechtspraktijk aan de Hogeschool VIVES in Brugge. In deze opleiding komen heel wat algemene vakken aan bod waarop ik goed was voorbereid door mijn secundaire opleiding zoals: ICT, economie, boekhouden, Engels en Frans. Ook andere vaardigheden die ik in de studierichting Marketing & Ondernemen opdeed zoals presentatietechnieken komen goed van pas in de opleiding Rechtspraktijk. Daarnaast heb je in de opleiding ‘rechtspraktijk’ de verschillende rechtsvakken zoals arbeidsrecht, personen-en familierecht, burgerlijk procesrecht, erfrecht … In het tweede jaar trokken we richting Portugal voor een internationaal project, waarbij we aan rechtsvergelijking deden omtrent verschillende onderwerpen. In het kader van Europees recht gingen we op uitstap naar Straatsburg, waar we de verschillende Europese instellingen bezochten. In het derde jaar is er keuze uit verschillende keuzetrajecten binnen de opleiding. Ik koos voor het keuzetraject “ondernemingen”, waarin vakken zoals consumentenrecht, corporate housekeeping en bedrijfsverzekeringen aan bod komen. Dit jaar sluit ik mijn opleiding af met een stageperiode bij Liantis, een sociaal secretariaat. Daarna ben ik klaar voor de arbeidsmarkt en hoop ik een mooie carrière tegemoet te gaan.

Robin Lierman aan het woord (6OMC)

Ik ben Robin Lierman. Ik ben in juni 2014 afgestudeerd in de richting Secretariaat-Talen. Ik besloot Office Management te studeren aan de Hogeschool van Gent en koos voor de afstudeerrichting ‘Bedrijfsvertaler, Tolk’. Daarna volgde ik nog de Ba-na-Ba Internationaal Bedrijfsmanagement, studeerde af in juni 2018 en momenteel werk ik binnen de marketing en customer service voor een bedrijf in Gent.

Mijn liefde voor talen heb ik ontdekt tijdens mijn middelbare studies. Ik vind het fantastisch om te communiceren in verschillende talen en aan de hand van de taal nieuwe culturen te leren kennen. De opgedane talenkennis in het middelbaar heb ik verder ontwikkeld tijdens mijn hogere studies en enkele buitenlandse stages. In mijn huidige job heb ik die talenkennis dagelijks nodig. Klanten te woord staan in het Frans en het Engels, in het Duits communiceren met het hoofdkantoor en zelfs afspraken maken met mijn Spaanse collega’s is geen probleem. De basis heb ik allemaal meegekregen in de richting Secretariaat-Talen.

Doorheen mijn studies heb ik leren werken met deadlines, planningen opmaken, zelfstandig taken tot een goed einde brengen en presenteren; allemaal zeer handige skills die ik dagelijks nodig heb, zeker nu ik enkele internationale projecten tot een goed einde moet brengen.

De vaardigheden die ik heb geleerd tijdens mijn middelbare studies zijn van onschatbare waarde gebleken tijdens mijn vervolgopleidingen en in mijn huidige job. Ik heb het gevoel dat ik volledig op mijn pootjes ben terechtgekomen.

Karan Singh in Londen (6LAW)

Karan Singh studeerde in juni 2016 af aan onze school in de richting Latijn-Wiskunde. Hij besloot te verhuizen naar Londen, en de studies Political Economy aan de vermaarde universiteit King’s College, in het hartje van de stad, aan te vatten. Bijna exact een jaar later spraken we af voor een gesprek over zijn ervaringen en dromen.

Karan, waarom besloot je naar het buitenland te trekken, en niet om, zoals de meesten van je vrienden, je studies verder te zetten in een Vlaamse studentenstad?

Ik was toe aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Ergens helemaal opnieuw beginnen was mijn droom. De internationale uitstraling van King’s College trok me aan, net als het leven in een Europese grootstad. Ik verblijf hier in een zeer internationaal gezelschap. De helft van de studenten bij ons zijn Britten, de andere helft buitenlanders. Mijn beste vriend bijvoorbeeld, die ik deze zomer in zijn geboortestreek ga bezoeken, komt uit Singapore en ik heb dagelijks contact met mensen uit alle delen van de wereld.

King’s College behoort tot de beste twintig universiteiten ter wereld, en heeft een zeer goede reputatie wat jouw studierichting betreft. Hoe geraak je daar binnen?
Ik heb een test moeten afleggen. In Engeland moeten de scholieren in het middelbaar een staatsexamen doen. Op die manier kunnen de universiteiten perfect inschatten welke vlees ze bij een kandidatuur in de kuip hebben. Buitenlandse studenten die die staatsexamens niet aflegden zijn voor de Britse universiteiten moeilijker in te schat-ten. Mevrouw Vandermeersch, de directrice van Sint-Jozef Sint-Pieter, had een mooie aan-bevelingsbrief geschreven, en ik heb daarna een toegangsproef mogen doen.

Wat houdt je richting Political Economy precies in?
Eenvoudig gezegd bestuderen wij de relatie tussen economie en politiek. We krijgen veel economie, statistiek en wiskunde. Ik hoop later terecht te kunnen in de diplomatie of in een internationale instelling.

Voel je, als buitenlander, nu reeds de invloed van de Brexit?
Nee, voorlopig nog niet, maar dat kan snel veranderen. Ik heb voor mijn studierichting dit jaar 9000 euro betaald, en mijn kosten voor een peda bedragen 700 euro per maand. Hiervoor heb ik een lening bij een speciale instelling, die enkel leent voor onderwijsdoeleinden, moeten afsluiten. Ik behoor tot de laatste generatie buitenlanders die die lening zo goedkoop heeft kunnen aangaan. De Brexit zal ervoor zorgen dat de studenten na ons meer zullen moeten afdragen. We moeten die lening nu niet terugbetalen. Pas vanaf een bepaald loon later wordt elk maand een bepaald bedrag afgetrokken van onze bezoldiging.

Je studeert in een zeer internationale wereld. Hoe kijkt men aan jouw universiteit naar die Brexit?
We hebben een paar professoren die eerder conservatief denken, maar de meeste docenten en studenten denken internationaal en zijn echt tegen een uitstap uit de Europese Unie omdat die wellicht voor Groot-Britannië negatieve gevolgen zal hebben op economisch vlak.

Engeland lijkt nu ook in de ban van de terreurdreiging. Voel je daar iets van?  
Er waren twee aanslagen in Londen de voorbije maanden en ook Manchester werd getroffen. Ik was op de plek van de tweede aanslag in Londen, drie uur voordien. Dat zet je aan het denken. Je voelt de onrust in de stad, het leeft onder de mensen. In de buurt is een Arabische wijk, en daar vonden vandaag huiszoekingen plaats.

Op welke manier wordt bij jullie lesgegeven? Zijn de lessen vooral ex cathedra?
Nee, we hebben veel zelfstudie. We moeten voortdurend zelfstandig een pakket leerstof verwerken of artikels lezen. Elke week komen we in kleine groepjes van vijf studenten samen met de professor om over die leerstof te discussiëren en van gedachten te wisselen. Wekelijks moeten we ook een wetenschappelijke paper schrijven tussen de 1000 en 3000 woorden, met telkens een literatuurlijst van 20 bronnen.

Je moet veel studeren. Heb je nog tijd voor andere dingen?
Ik zit in de universiteitsploeg basket, maar veel tijd voor andere dingen heb ik niet. Investeren in een relatie is momenteel niet mogelijk. De druk is groot, en de nachten soms te kort voor al het schoolwerk. Wie niet slaagt in het eerste jaar aan King’s College, mag zijn jaar niet bissen. Enkel een misstap in de hogere jaren wordt getolereerd. Ik kan het niet maken tegenover mijn ouders, die een serieus financieel engagement tegenover mij deden, om er mijn broek aan te vegen. Ik mis dat uitgaan wel eens, want vroeger zette ik graag een stapje in de wereld.

Hoe waren je examens in januari?
Ik was voor alles geslaagd. Voor de testen in juni hoop ik het even goed te hebben gedaan. Mocht ik herexamens hebben, dan moet ik niet naar Londen terug in de zomer. De tweede zittijd voor buitenlanders vindt plaats op de Britse ambassade van elk land.

Heeft Blankenberge je een goede vooropleiding geschonken?
Ik vind dat wel. In het middelbaar koos ik bewust voor Latijn en had ik geen Economie, maar dat vormde geen probleem. Belangrijk was wel dat ik zes uur wiskunde, en meer bepaald de hoofdstukken over statistiek, volgde. Ook voor Engels was ik zeer goed voorbereid.

Voor de rest relativeer ik sterk de voorkennis die je in het middelbaar opdoet. Veel belangrijker is dat je in het secundair onderwijs een bepaalde studieattitude onder de knie krijgt, waarbij je veeleisend voor jezelf moet leren zijn. Ik pleit voor minder toetsen om leerlingen te dwingen te studeren als er ’s anderendaags geen test volgt.

Voor Latijn moesten we elk jaar een denkoefening uitschrijven waarin we de link tussen actualiteit en verleden moesten uitschrijven, met onze eigen onderbouwde opinie. Die vaardigheid heeft me dit jaar enorm geholpen bij de wekelijkse paper.
Hetzelfde geldt voor de onderzoeks-competenties. In het vijfde en zesde jaar heb ik daar enorm op gevloekt, en ik begreep het nut niet van die onder- zoeken. Nu vind ik dat belangrijker dan ooit: een literatuurlijst kunnen opstellen, in staat zijn relevante van bijkomstige informatie te onderscheiden, een eigen oordeel kunnen vellen, enz.

Heb je nog contact met je schoolvrienden van vroeger?
Ja, zeker. Er zijn de sociale media, maar oud-klasgenoten Thibault Vincke en Amy Vantorre zijn me in Londen reeds komen opzoeken. Ik had heel graag meegedaan met de schoolquiz, maar die vond plaats een week voor enkele grote examens, dus ik kon het jammer genoeg niet maken om naar België terug te keren. Ik hoop in de zomer met een aantal kameraden te kunnen afspreken, want we hebben elkaar ongetwijfeld veel te vertellen.

Tibo Deprest werkt bij CSP Zeebrugge (TMA)

Lees hier het interview met Tibo Deprest, oud-leerling van Transport Management Assistant.

Elien Prophète in Thailand (6LMT)

Vanwaar komt het idee om je stage in Thailand te doen?
Het idee is ontstaan uit een samenwerking tussen mijn docent Engels en de mensen van de Thaise ambassade in Brussel. Mijn docent heeft het project uitgewerkt zodat het deel kon uitmaken van de master die ik nu volg. In het eerste semester kregen we les over de Thaise taal en cultuur en kregen we een basiscursus vakdidactiek. We zijn zelfs eens gaan eten bij een Thais restaurant. Kortom, we hebben ons een heel semester voorbereid om dan in het tweede semester op stage te gaan in Thailand zelf. Eind januari zijn we voor twee weken naar Khon Kaen vertrokken, om er les te geven aan de universiteit. Het stadje ligt in het noorden van Thailand.

Wat moest je doen als stage?
We moesten in eerste instantie lessen geven aan de opleiding TESOL (Teaching English as a Second Language). Dat is een specifieke opleiding voor studenten die later leerkracht Engels willen worden. We hebben daar lessen mondelinge taalvaardigheid gegeven. We hebben de studenten onder andere improvisatiespelletjes laten spelen, presentaties laten geven en luisteropdrachten gegeven om hun mondelinge taalvaardigheid op zoveel mogelijke manieren te verbeteren. Het doel was om hen Engels te doen spreken want het niveau van Engels is van de meeste mensen niet zo goed.Veel leerkrachten Engels voelen zich niet zelfzeker genoeg om Engelse les in het Engels te geven. De leerkrachten die het vak geven, leggen alles uit in het Thais in plaats van in het Engels. Drie dagen voor vertrek kregen we te horen dat we ook les mochten geven in een aantal lagere schooltjes. De kindjes waren tussen 8 en 10 jaar oud. Er zijn verschillende klassen naar onze les gekomen. De groep liep finaal op tot 150 leerlingen. Nadien hebben we deze groep wel opgesplitst want zoals te verwachten, verloren velen van hen de aandacht. In de lessen zongen we samen Engelse liedjes en speelden we verschillende spelletjes. Op die manier hebben we ervoor gezorgd dat de kinderen het Engels op een leuke manier hebben aangeleerd.

Heb je veel bijgeleerd?
In Thailand is er veel chaos. Alles kan van het ene naar het andere moment veranderen waardoor je plannen in het water vallen. Ik ben iemand die graag plant en ordelijk is. Daar heb ik echt geleerd dat je de dingen moet nemen zoals ze komen. Een voorbeeldje hiervan is dat ik al mijn lessen had gepland voor een groep van 50 leerlingen en toen ik dan uiteindelijk in de lagere school kwam, moest ik plots les geven aan 150 kindjes. Het deed wel deugd om eens niet alles perfect te plannen en te ervaren dat dingen ook goed kunnen lopen als je ze loslaat.

Op welke manier is het leven daar anders dan bij ons?
Een stad in Thailand is helemaal anders dan een stad hier in België. Steden hebben amper voetpaden, wat de straten onveilig maakt. Het verkeer is chaotisch en gevaarlijk. Daar stoppen ze bijvoorbeeld niet voor een voetganger. Je moet zelf goed uitkijken of er geen auto’s afkomen om daarna over te steken en te hopen dat je niet wordt aangereden. Wat erg opmerkelijk is, is dat er daar ontzettend veel brommertjes rijden. Zoiets is jammer genoeg zeer slecht voor het milieu. Ook wordt alles verpakt door enorm veel plastiek. Als je een flesje cola koopt, heb je het flesje dat van plastiek is, krijg je een plastiek zakje en daarbovenop krijg je nog een plastiek rietje dat verpakt is in een plastiekje. Zonde van de verspilling natuurlijk. Het weer is er meestal ontzettend warm. De gemiddelde temperatuur voor ons was 36°C maar we hadden het geluk dat het geen drukkende warmte was.

Welke herinnering zal je altijd bijblijven?
Toen we les mochten geven in de lagere schooltjes werden we opgehaald door de ‘regional supervisor’ van alle lagere scholen in de buurt van Khon Kaen. Toen w op de schoolterreinen aankwamen, keken al die kinderen naar het busje alsof we filmsterren waren. We kregen bijna altijd een welkomstceremonie en talloze cadeautjes. Zo speelden de kinderen op een panfluit, hing er een banner aan de school voor ons of kregen we superlekkere maaltijden voorgeschoteld, het was geweldig! De liefde van de kinderen zal ik ook nooit vergeten, want werkelijk na één uurtje les kwamen ze me al knuffelen en zeiden ze: “Teacher, I love you!”

Hoe zie jij jouw toekomst?
Op dit moment is het me nog niet helemaal duidelijk. Ik kan bijvoorbeeld nog een master journalistiek of nog een educatieve master volgen want het lesgeven ligt me echt wel als ik terugkijk naar mijn stage in Thailand. Ik kan natuurlijk ook gewoon al gaan werken in de communicatiesector. De opties zijn eindeloos en ik kan eigenlijk nog niet kiezen.

Zou je in de toekomst nog zo’n avontuur aangaan?
Ik heb enorm genoten van de avonturen zoals Thailand en mijn Erasmus naar Engeland vorig jaar. Alles omtrent reizen spreekt mij enorm aan. Mocht de kans zich voordoen om nog dergelijke dingen te doen, zal ik zeker niet aarzelen en die kans met beide handen grijpen.

Heb je tips voor de leerlingen van SJSP die net zo avontuurlijk zijn als jij?
Alle kansen die je krijgt, moet je grijpen. Probeer gewoon altijd je best te doen en denk niet dat jij nooit zal worden gekozen. Ik heb al deze avonturen te danken aan het feit dat ik er 150 % ben voor gegaan en ik heb er tot op de dag van vandaag geen spijt van. Mijn raad aan jullie is dus gewoon: ga voor de dromen die je hebt en doe je uiterste best om die te volbrengen.

Sophie Vermeersch (6MO)

Ik ben Sophie Vermeersch en ik studeerde vorig jaar af in de richting marketing en ondernemen. Ik zit nu in mijn eerste jaar hoger onderwijs in de richting logopedie en audiologie. Dit is een heel verschil met wat ik heel mijn middelbaar heb gestudeerd. Ik ben in het vijfde middelbaar naar Sint-Jozef Sint-Pieter gekomen, maar daarvoor studeerde ik ook economie. Ik was altijd al geïnteresseerd in beide aspecten.

Ik heb heel veel geleerd in mijn twee jaar marketing en ondernemen. Jammer genoeg heb ik geen economische vakken in mijn eerste jaar logopedie/audiologie. Volgend jaar wil ik kiezen voor de afstudeerrichting logopedie en is er in het derde jaar een keuzevak voor economie. Ik neem vooral mijn economische kennis mee, want met 10 u. bedrijfseconomie heb ik veel gezien.

Mijn opleiding duurt drie jaar, maar na het afstuderen is het heel belangrijk dat je naar bijscholingen blijft gaan. Ik heb net de eerste examens achter de rug en ik vond het heel spannend. Het is toch een groot verschil met het middelbaar. De lessen gaan een stuk sneller en de pakken leerstof worden ook groter. In het middelbaar werd altijd meegegeven dat je alles goed moest bijhouden, omdat je dit ook zal moeten doen als je verder studeert. Dit is zeker waar, het is nu enorm belangrijk om dit zoveel mogelijk te doen.

Wanneer ik afstudeer hoop ik in een school terecht te komen voor kinderen met een beperking (buitengewoon onderwijs). Ik wil hier mijn ervaringen opdoen en als ik ouder ben uiteindelijk zelfstandige worden, zo kan ik mijn economische interesses combineren met mijn liefde voor het helpen van anderen.

Jens Piquet (6MO)

Ik studeerde vijf jaar geleden af aan de middelbare school Sint-Jozef Sint-Pieter in de richting ‘marketing en ondernemen’. Na mijn middelbare studies begon ik aan een 3-jarige bacheloropleiding in Bedrijfsmanagement met afstudeerrichting Global Business Management aan de Katholieke Hogeschool Vives Campus Brugge. Tijdens deze opleiding leer je meer over hoe het internationale bedrijfsleven eruit ziet.

In het eerste academiejaar was ik als enige student-ondernemer; naast mijn studies had ik mijn eigen onderneming opgestart waardoor ik veel zaken kon toepassen die ik tijdens mijn studies leerde. In het tweede academiejaar ging ik op studiereis naar China en Zweden om meer te leren over de bedrijfsculturen in deze landen. In het laatste academiejaar heb ik een buitenlandse stage gevolgd bij Flanders Investment and Trade in Sao Paulo, Brazilië. Tijdens deze stage kwam ik met veel Vlaamse bedrijven in contact die een connectie hebben met Brazilië. Door deze stage leerde ik hoe Vlaamse bedrijven internationaliseren en uitbreiden.

Gedurende de stage kreeg ik een jobaanbieding bij een Vlaamse KMO waarbij ik vandaag reeds anderhalf jaar actief ben als Account Manager Benelux & Germany. Ik onderhoud de huidige relaties met onze klanten en zoek nieuwe klanten in deze regio’s. Ik ben goed terecht gekomen in mijn huidige functie, hopelijk komen er in de toekomst nog veel mooie opportuniteiten en uitdagingen.