Politiek debat

Onze school organiseert elke twee jaar (of in functie van nakende verkiezingen) een politiek debat.

Lokale politici van elke politieke partij gaan in debat met elkaar rond actuele thema’s. Professionele moderatoren (politiek journalisten Lieven Verstraete en Marc Vandelooverbosch..) confronteren de deelnemers met vragen die door de leerlingen van het zesde en zevende jaar worden gesteld.

Het politiek debat wil de leerlingen enerzijds initiëren in de politieke standpunten van de verschillende politieke partijen, anderzijds laten nadenken over hun eigen politieke overtuiging. Doel is de leerlingen te vormen tot kritische burgers die bereid zijn hun verantwoordelijkheid in de samenleving op te nemen.

Cultuureducatie
We willen leerlingen van de derde graad laten proeven van de brede waaier aan culturele initiatieven die er zijn. Binnen deze context kiezen we ervoor om het vijfde jaar een toneelvoorstelling aan te bieden in samenwerking met het Cultuurcentrum van Blankenberge. Het zesde jaar krijgt een auteurslezing in samenwerking met de bibliotheek van Blankenberge. Beide activiteiten worden grondig voorbereid in klas en krijgen ook nog een zinvolle naverwerking.

Volledig op vrijwillige basis is er ook ieder jaar de ‘Boekenbende’. Dit initiatief heeft als doel het leesplezier aan te wakkeren. Tweemaal per jaar wordt een boek opgegeven, waarover dan op een avond in de Literatuurkamer van de bibliotheek door leerlingen en leerkrachten van gedachten wordt gewisseld. Auteur Christophe Vekeman is peter van dit project; hij begeleidt elke sessie met nieuwe inzichten en veel leeservaring.

Museumbezoek
Omdat kunst een belangrijke uiting is van onze menselijke cultuur én omdat kunst niet altijd even gemakkelijk te doorgronden valt, brengen we met onze laatstejaars aso & tso jaarlijks een deskundig geleid bezoek aan een belangrijk museum.

Tijdens de voorbije jaren zijn er klasbezoeken georganiseerd aan Mu.ZEE in Oostende, het Groeningemuseum in Brugge, het MSK (Museum voor Schone Kunsten) en het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) in Gent.

Gastsprekers
In het kader van de lessen bedrijfseconomie en bedrijfsbeheer nodigen we verschillende gastsprekers uit die hun ervaringen vanuit de praktijk met jou willen delen. Zo nodigden we de heer Kirsten Willem uit, Communication Manager bij Club Brugge en de heer Xavier Vanneste, CEO bij brouwerij De Halve Maan. We bekijken elk jaar opnieuw welke gastsprekers een interessante bijdrage kunnen leveren aan jouw studierichting.
Geestelijke gezondheidszorg
Jaarlijks nodigen wij de medewerkers van Geestelijke gezondheidszorg regio Oostkust uit om een workshop te geven omtrent geestelijke gezondheid/psychiatrie en het doorbreken van het hedendaagse taboe daaromtrent. Dit is gelinkt aan het landelijk project ‘Te Gèk !?’. De workshop heeft tot doel om sensibiliserend te zijn omtrent het thema geestelijk gezondheid en studenten te informeren over laagdrempelige/toegankelijke organisaties en voorzieningen die binnen de sector actief zijn.