Talenturen

Sinds september 2014 organiseren we tweewekelijks talenturen op vrijdagnamiddag, van 14.05 u. tot 16.00 u. Die worden georganiseerd voor de leerlingen van het zesde leerjaar van de Blankenbergse basisscholen van onze vzw en de leerlingen van het eerste en tweede middelbaar. De groepen worden gemaakt op basis van de keuzes die de leerlingen maken.

Een talentuur is een activiteit waar je uit een ruime waaier kan ontdekken wat je graag doet of wat je verder wil ontwikkelen. De focus ligt op het doen.

De keuze voor het talentuur ligt voor 100% bij de leerling. De latere studie- of beroepskeuze hoeft daarbij geen rol te spelen, maar we nemen de ervaringen wel mee in het studiekeuzedossier.

Voor 2018-2019 bieden we opnieuw méér keuzes aan als het voorgaande schooljaar. Maar liefst 38 keuzes zijn mogelijk dankzij de inzet en het talent van leerkrachten, externe medewerkers en vrijwilligers!

Je kan de beschrijvingen van alle talenturen hieronder lezen of in deze brochure.

Talenturen Taal en Cultuur

1 Schaken
Zeggen deze termen je niets? Daar komt verandering in wanneer je een aantal lesjes schaken achter de rug hebt. Elke les leer je iets bij en na een tijdje speel je zelfs je grote zus of je oom naar huis! Is schaken moeilijk? Helemaal niet! Af en toe een moeilijke term of zet, maar door vele partijtjes te spelen, krijg je de ‘schaakknepen’ onder de knie. En … misschien ben jij wel de winnaar van de beker van je eerste, heuse schaaktornooi.

2 Filosoferen
Ben je soms ook verwonderd over dingen waar de meesten aan voorbij gaan? Kan je goed luisteren? Discussieer je graag? Dan is filosoferen misschien wel iets voor jou.Tijdens elke bijeenkomst vertrekken we vanuit een welbepaalde vraag, zoals bijvoorbeeld: ‘Wanneer is iemand slim?’, ‘Wanneer is iets mooi?’, ‘Wan- neer verdien je straf?’, ‘Wanneer voel je je thuis?’, ‘Hoe kun je iets bewijzen?’, ‘Wat is respect?’, ‘Wat is tijd?’ … Via een gesprek als gelijken maar ook via verwerkingsopdrachten proberen we samen (meer) inzicht te verwerven.

3 Italiaans
Jezelf in het Italiaans leren voorstellen, iets leren bestellen op restaurant, boodschappen doen, de weg vragen en kunnen uitleggen, iets vragen in het hotel of op de bus … hier leer je de beginselen van één van de mooiste Romaanse talen die als muziek in de oren klinkt.

4 Spaans
“Despacito, quiero respirar tu cuello despacito.”
Ik ben ervan overtuigd dat bovenstaande zin jullie nog bekend in de oren klinkt. Dit liedje werd vorige zomer namelijk door velen onder jullie luidkeels meegezongen, maar wat betekent ‘despacito’ nu eigenlijk ?
Tijdens dit talentuur leer je de basisbeginselen van het Spaans. Je leert jezelf voorstellen, je leert boodschappen doen, je leert iets bestellen op restaurant …
Lees-, schrijf-, luister- en spreekoefeningen wisselen elkaar af. Daarnaast maak je kennis met de boeiende Spaanse en Latijns-Amerikaanse cultuur. ¡Hasta pronto!

5 eTwinning
Je leert jezelf en je school voorstellen in een andere taal. Je leert op af- stand kennismaken met Franstalige of Engelstalige leeftijdsgenoten. Als het meezit heb je al vlug ‘de klik’ gevonden met een vriend of vriendin in het buitenland. Via e-mail, Facebook, Skype of Facetime. We werken samen met anderstalige jongeren aan een thema. En wie weet kom je elkaar nog in levende lijve tegen!

6 SJSP-jeugdjournaal
Als een echte tv-journalist verzorg je het jeugdjournaal van onze school. De ene keer bereid je de interviews voor en houd je ook de microfoon ter hand, de andere keer neem je beeldopnames met een camera en maak je er een nieuwsreportage van. Samenwerken met jeugdjournalisten in een jeugdredactieploeg en het schoolnieuws in beeld brengen en ook nog uitzenden … zegt jou dat wel wat? Actie!

7 Juniorgids Blankenberge
Welkom in Blankenberge!
Ben je benieuwd hoe Blankenberge is gegroeid vanuit een piepklein vissers- plaatsje tot een bruisende badstad? Ga je graag mee op stap om die badstad te ontdekken? We bezoeken een aan- tal toffe plaatsen en ontmoeten rasechte Blankenbergenaars die ons heel wat te vertellen hebben.
Hier stopt het echter nog niet, want we gaan zelf ook gidsen. Kriebelt het bij jou om ook een momentje te vertellen? Wil je graag jouw vrienden en familie rondleiden en boeien met leuke verhalen en anekdotes? Er schuilt ongetwijfeld een gids in jou! ‘Je meug t’er zeeker von zien!

8 Leeshoek
Hou je van boeken? Is er een boek dat speciaal is voor jou? Heb je altijd al een bepaald boek willen lezen maar heb je er de tijd nog niet voor gevonden? In dit talentuur maken we er tijd voor. Onze gezellige leeshoek maakt lezen nog aantrekkelijker.

Talenturen Wetenschap en Techniek

9 Multimedia
In ons dagelijks leven worden we omringd door prachtige foto’s en filmpjes, meestal begeleid door een leuk muziekje. Alles past mooi in elkaar, maar hoe zorg je daarvoor? Tijdens dit talentuur proberen we eerst en vooral goede foto’s te maken. Hoe gaan we te werk en waarop moeten we letten, zijn daarbij veelgestelde vragen. Met behulp van iPad en computer gaan we die foto’s bewerken en beheren. Later gaan we dan ook nog filmpjes monteren.

10 Lego Mindstorms programmeren
Vind je robots fascinerend? Wil je ook wel eens weten hoe het kan dat een robot zelfstandig iets kan uitvoeren? Wil je zo’n robot mee helpen besturen? Kom dan naar het atelier en programmeer en bouw samen met je vriend of vriendin zo’n toffe robot.

11 Techniekatelier
Je houdt van techniek en technologie? Je wil je technische en praktische vaardigheden een boost geven? Via allerlei leuke realisaties leer je heel wat bij over metaalbewerking (je mag lassen met een lasbril), hout- en kunststofbewerking en elektriciteit. Het spreekt voor zich dat nauwkeurigheid en kunnen werken met een stappenplan hier onmisbare kwaliteiten zijn. Je werkstukje mag je uiteraard mee naar huis nemen.

12 Natuurlijk
Gebeten door de beestige natuur? Goesting om te grasduinen in de zaligste groene plekjes vlakbij om deze binnenkort te delen met je familie, vrienden, je lief … ? Laat de zot van de natuur in jou volledig ontwaken. Vanuit Groenwaecke bieden we je een puur natuuravontuur, ‘outdoor fun’ inbegrepen! Trek op het ritme van de seizoenen met jouw persoonlijke vogel-ID de Uitkerkse Polder in. Timmer je eigen nestkast of insectenhotel, voer en beloer een bonte verzameling vreemde vogels, schep watermonsters uit de poel … en behaal na een reeks prikkelende natuurervaringen en een pittige quiz je Natuur-Talent-Diploma!

13 Fietsatelier
Je fietsrem aanspannen, versnellingen regelen of je banden herstellen: je leert het van een vakman. Van oma’s oude fiets en van je bmx zonder stuur maak je een opnieuw een nieuwe en veilige fiets. Je pimpt de nieuw samengestelde fiets en bouwt zo mee aan onze eigen reeks schoolfietsen.

Talenturen Kunst en Creatie

14 Juweelontwerpen
Zin om je ideeën en fantasieën om te zetten in eigen, persoonlijke ontwerpen? Dan is juweelontwerpen beslist iets voor jou. Trendy, hip, vintage … modebewust of niet: hier krijg je de kans om je sieraden zoals oorringen, kettingen, armbanden … een persoonlijke touch te geven.

15 Zang en muziek
Vond je zingen in de lagere school best fijn en mis je dit wel een beetje in het middelbaar? Geen nood! Tijdens dit talentuur worden leuke en Engelstalige liedjes aangeleerd. Het wordt zelfs nog een beetje moeilijker als er ook meerstemmig gezongen wordt.

16 Vormgeving met klei
Klei is soepel en zacht materiaal om mee te werken. Met je handen modelleer je vormen vanuit een zachte massa. Je leert boetseren met je handen, maar ook met je nagels en met boetseerspatels.
Je leert klei bewerken door het te bekloppen met een plat of rond stuk hout, door te snijden met een mesje of door klei te verwijderen met een mirette. Je werkstuk wordt gedroogd en vervolgens gebakken in de kleioven.

17 Hoedenatelier
‘Het is den hoed die het doet.’
Een pet, hoed, als bescherming, als verfraaiing, in alle mogelijke kleuren en materialen … Al sinds jaar en dag is een hoofddeksel ‘de kers op de taart’, maakt het je outfit af. Elk model roept een bepaalde sfeer of stijl op. In dit talentenuur komen de basistechnieken en materialen aan bod. Je werkt met papier, stof, naald, garen, veren, linten, knopen, enz. om een fraaie hoed te maken.

18 Maquettebouw
In dit talentuur leer je met eenvoudige materialen een miniwereld bouwen: een landschap, een nederzetting uit de middeleeuwen, een Gallisch dorp, een rivierbedding met bruisende watervalletjes … Op kleine schaal en in drie dimensies bouw je een wereld na en overwin je aardig wat technische problemen.

19 Kantklossen
Denk jij ook dat kantklossen een achterhaalde bezigheid is? Niets is minder waar: kantklossen is geëvolueerd van een ambacht tot een moderne kunstvorm met heel mooie accenten. Je leert o.a. een bladwijzer, een bloem en andere leuke creaties vervaardigen. Een beetje handigheid kan je wel van pas komen.

20 Gitaar voor beginners
Gezellig op je kamer een liedje tokkelen op je gitaar. Jezelf begeleiden terwijl je een liedje zingt van een van je idolen. Of heerlijk wat sfeer brengen bij een kampvuur. Droom jij daar ook van? Wil je graag ervaren of gitaarspelen ook voor jou is weggelegd? We laten je er graag van proeven.
Heb je al een gitaar of kan je eentje lenen? Breng hem gerust mee.

21 Fotografie
Fotografie is schrijven met licht. Een vak apart. Wil jij ook de eerste stappen zetten om tot een mooie, creatieve en sprekende foto te komen? Kom dan even mee op stap met deze groep en leer je reflexcamera kennen. Samen le- ren we kunstzinnige foto’s maken want niet de camera, maar de de fotograaf neemt het heft in handen.
Heb je een eigen reflexcamera of kan je één uitlenen, breng hem dan gerust mee.

Talenturen Welzijn en Maatschappij

22 Omnisport 1
Met de Olympische Spelen in zicht heb je wellicht nog meer zin om allerlei sportdisciplines wat beter onder de knie te krijgen. Je krijgt de kans om een nieuwe sport te ontdekken. Als het al wel eens kriebelt bij jou, dan moet je zeker sporten. Neem vlug je tennisracket uit de kast, trek je sportschoenen aan en speel mee! Wie weet haal jij je eigen gouden medaille.

23 Omnisport 2
Hier krijg je hetzelfde sportaanbod als in Omnisport 1. Maar omdat we de grote groep splitsen maken we er Omnisport 1 en 2 van.

24 Voetbal
Tijdens dit talentuur gaan we voetballen en nog eens voetballen. Geef jou een bal en je bent superblij! Hier leer je over voetbaltactiek, over speloverzicht (eerst kijken en daarna passen), leer je balvaardigheid en balvastheid. In ploeg leer je een defensief blok vormen.
In dit talentuur zitten oefeningen waarmee je je ploegmakkers stuk voor stuk leert kennen. De bal kleeft aan je voet tijdens korte slalomdribbels, een flitsende schijnbeweging in één-tegen-een-duel … Neem jij de Penalty Cup mee naar huis?

25 Basketbal
De bal vaardig in de korf leren leggen met een jump? Op een leuke manier kennismaken met de basketbalsport? Je leert en oefent het in dit talentuur.

26 Freerunning
Freerunning & Parkour is hip en trending! Jongeren experimenteren met salto’s en gymnastische sprongen, swings, flips … om verschillende obstakels te overwinnen.

27 Aikido
Aikido is een verdedigingssport waarbij je zelfvertrouwen, je concentratie en je zintuigen worden aangescherpt. Met klemtechnieken leer je de kracht van de aanvaller te neutraliseren en leer je wat je kan doen indien je aangevallen wordt met een wapen, door meerdere aanvallers met of zonder wapens. Aikido is een filosofie die diepe indrukken nalaat op de beoefenaar. Wat is Aikido … Kom op de tatami en Aikido-It.

28 Jiu Jitsu
Jiu Jitsu is een verdedigingssport, die werd beoefend door de befaamde samoerai, een verdedigingskunst waaruit Judo, Aikido en Karate zijn ontstaan. Ervaren lesgevers leren je de basisvaardigheden van deze sport aan.

29 Dans
So you think you can dance … Iets voor jou? Hier maak je kennis met de verschillende dansstijlen en choreografieën. Vergeet niet te stretchen voor elk dansmoment en sluit je dansuurtje telkens af met een cooldown. Na al deze lessen verwachten we van jullie een leuk dansnummer op een keitoffe melodie!

30 Kinderverzorging
Verzorg en vertroetel je graag baby’s? Wil je graag meehelpen aan de opvoeding van kinderen?
Kinderdagverblijf ‘t Schelpje voorziet opvang voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Zij vinden het belangrijk dat elk kind warmte en geborgenheid krijgt. Je mag deze baby’s en kinderen mee helpen verzorgen.

31 Kookatelier 1
Jeroen Meus, Piet Huysentruyt, Pascale Naessens achterna? Wil je nieuwe smaken ontdekken en leren appreciëren? Wil je naast lekker ook gezond eten? Samen maken we heel wat lekkers klaar en … het heerlijke resultaat mag je op het einde van de les natuurlijk verorberen!

32 Kookatelier 2
Jeroen Meus, Piet Huysentruyt, Pascale Naessens achterna? Wil je nieuwe smaken ontdekken en leren appreciëren? Wil je naast lekker ook gezond eten? Samen maken we heel wat lekkers klaar en … het heerlijke resultaat mag je op het einde van de les natuurlijk verorberen!

33 Zoet en Hartig gebak
Heb je zin om zalige recepten uit te proberen, fantastische tips op te doen en je creativiteit los te laten? Kun je geen nee zeggen tegen pizza’s, quiches en taartjes? Je bent welkom in de zevende hemel van Zoet en Hartig gebak.

34 Bejaardenzorg 1
Ken je ook dat oude vrouwtje in de straat dat er zo blij van wordt als je een babbeltje met haar slaat? Zie je ook elke dag dat oude meneertje dat vanuit zijn zetel aan het raam naar je zwaait? Wil je wel iets meer voor hen betekenen? Kom dan mee naar het rust- en verzorgingstehuis en help samen met je vrienden de eenzaamheid van deze ouderen te doorbreken. Dat kan door hen te helpen bij het eten, een vrolijke babbel, maar ook door een leuke activiteit te organiseren.

35 Bejaardenzorg 2
Hier krijg je hetzelfde aanbod als in bejaardenzorg 1. Maar omdat we de grote groep splitsen maken we er Bejaardenzorg 1 en 2 van.

36 EHBO
Wil jij je verdiepen in de geheimen van eerste hulp? Dan is het talentuur ‘Junior Helper’ jou op het lijf geschreven. Je leert op een correcte manier te reageren als er een ongeval gebeurt. Je kan na de lessenreeks kleine en ernstige wonden verzorgen. Verbanden leg je zo aan op de enkel, pols, elleboog, knie of arm. Uiteraard leren we reanimeren zonder en met een AED (automatische externe defibrillator). De hulpdiensten bel je zonder twijfelen …
Na de praktijktest kan je het brevet Junior Helper behalen. Het brevet wordt door het Rode Kruis uitgereikt, is internationaal erkend en drie jaar geldig.

37 Mindfullness
Wil jij jezelf graag beter leren kennen? Wil jij je meer kunnen ontspannen in moeilijke periodes? Wil je meer kunnen genieten van kleine dingen? Wil je je meer kunnen concentreren zonder afgeleid te worden?
We kunnen de woeste golven van het leven niet vermijden, maar we kunnen wel leren surfen.’ Dit is wat we willen doen tijdens het talentuur ‘Mindfulness’. We stappen even uit de drukte van elke dag met yoga en meditatie.
Geen zweverige bedoening, maar aandacht krijgen voor de mogelijkheden van je eigen lichaam. Via allerlei creatieve oefeningen gaan we aan de slag om onszelf te ontdekken, ruimte te geven aan onze gedachten en gevoelens en ze op een positieve manier te gebruiken. Ga jij mee op deze boeiende ontdekkingsreis?

38 Tuinieren (in de tweede periode)
Om even helemaal te ontspannen, heb je niet meer nodig dan een paar vierkante meter grond. Wil je de weldadige kracht van tuinieren eens ervaren? We leren je graag de eerste knepen van het tuinieren. Zodat ook jij straks even prozaïsch als Wim Lybaert kan spreken over het kweken van je eigen groenten.